KADA FIAT TOPOLINO SRETNE TOPOLINO, DOGAĐA SE MAGIJA

FIAT-ova posveta 100. Disneyevoj obljetnici: pet jedinstvenih automobila Fiata Topolino, četiri dizajnirana od strane FIAT Centro Stile inspiriranih Disney Creatives i jedan u kojem je sudjelovao Disneyev umjetnik Giorgio Cavazzano

Dugogodišnja veza koja datira iz 1930-ih: Topolino je talijansko ime Mickey Mousea i nadimak koji su ljudi dali prvom kultnom Fiatu 500. Danas je to ime novog električnog četverocikla.

Medijski događaj održali su Olivier Francois, CEO FIAT-a i CMO Stellantis Global, i Daniel Frigo, Country Manager The Walt Disney Company Italy & Turkey i voditelj Studio Italy.

FIAT odaje počast Disneyevoj 100. obljetnici ekskluzivnim poklonom, dizajnirajući 5 tematskih verzija novog Fiat Topolina posvećenog Mickey Mouseu. Predstavljanje pet Topolino jedinstvenih djela održalo se u Casi 500, na četvrtom katu prestižne umjetničke institucije “Pinacoteca Agnelli” gdje će se doživjeti putovanje kroz umjetnost i vrijeme u povodu 100. obljetnice Disneya i 95. obljetnice Mickey Mousea, kao i stogodišnjica Lingotta.

Olivier Francois, izvršni direktor FIAT-a i Global Stellantis CMO, komentirao je: „Priče o FIAT-u i Disneyju izvedene su zajedno jer i Disney i Lingotto slave svoju 100. godišnjicu, a dva Topolina – Disneyjeva ikona i prvi Fiat 500 – bili su inspirirajuća umjetnost, ulična umjetnost i moda desetljećima. Imamo mnogo više zajedničkog od imena: DNK, autentičnost, važnost da ljudima donesemo jednostavnost, toplinu i radost. Vrijednost dopuštanja ljudima da vide svijet i budućnost s osmijehom i optimizmom, način povezivanja s mlađom javnošću. Novi Fiat Topolino odigrat će svoju ulogu u tome nudeći ljudima 'nasmiješenu' električnu mobilnost. Danas s ponosom predstavljamo našu posvetu Disneyju s pet posebnih jedinstvenih Topolina, a svi su inspirirani legendarnim Disney likom koji je motivirao nadimak našem Topolinu davnih 1930-ih.”

Daniel Frigo, regionalni direktor tvrtke Walt Disney Italija i Turska i voditelj Studija Italija, izjavio je: „U Disneyju smo nevjerojatno ponosni što smo dio kulture i nevjerojatne kreativnosti Italije. Ova ljubav prema Italiji inspirirala nas je da izgradimo odnos temeljen na poštovanju i povjerenju kako s Talijanima, tako i s FIAT-om. Zaista smo počašćeni što našu 100. obljetnicu možemo proslaviti ovim čarobnim trenutkom koji ponovno spaja FIAT i Topolino, u duhu kreativnosti i veze prijateljstva.”

Za proslavu zadivljujućeg saveza, tradicionalni automobilski događaj nije bio dovoljan: rezultirao je projektom koji je uključio dva dizajnerska tima s različitim stručnim znanjima koji su se zabavljali zajedno kako bi ostvarili nešto čarobno što bi slomilo srce ljudima pretvarajući "Miša" (Mouse) u muzu. Ti jedinstveni primjerci Fiat Topolino predstavljaju putovanje kroz vrijeme i umjetnost: od vremena kada su rođena oba Topolina do danas. S ciljem stvaranja nečeg kultnog što bi moglo spojiti dvije zvijezde.

Kako bismo dodatno proslavili Mickey Mousea i Fiat Topolino, izložba ovih 5 unikatnih primjeraka, u suradnji s Pinacoteca Agnelli, bit će postavljena na sjevernoj rampi zgrade Lingotto. Posjetitelji trgovačkog centra prošetat će se i diviti se 5 jedinstvenih primjeraka Fiat Topolino dok dolaze do La Pista 500. Prekrasna kombinacija u ime kreativnosti i popularne kulture.

Inspiriran Disneyjevim kreativcima, FIAT Centro Stile dao je četiri Fiata Topolina drugu kožu, kožu koja mu omogućuje izraziti bilo koji aspekt svijeta Topolina, štoviše, peti je dizajniran uz posebnu suradnju s Disneyjevim umjetnikom Cavazzanom.

Uz Cavazzanov slavljenički dizajn, ostala četiri Topolina - umjetnička djela - ukorijenjena su u različitom ambijentu i umjetničkom pokretu za svakog od njih. Ta su raspoloženja usmjerena na četiri teme: povijesnu, modernu, uličnu i apstraktnu.

Priča počinje povijesnom temom kojoj Fiat Topolino odaje počast. Doslovno je inspiriran grafikom prvog Disneyjevog kratkog filma "Parobrod Willie" (Steamboat Willie), omiljenog među ljudima, koji nije samo da je došao s revolucionarnom inovacijom sinkroniziranog zvuka u svjetske animacije, već je i ovjekovječen kao izložak u MoMA-i u New Yorku.

Fiat Topolino inspiriran modernom umjetnošću uključuje teksturu s inicijalima Mickey Mousea kao drugu kožu kako bi pružio osjećaj pozitivne energije, slaveći zajednički pogled usmjeren prema budućnosti na svijetli, šareni, optimistični način FIAT-a i Disneya: obje marke imaju status ikone u modernoj umjetnosti i kulturi .

Apstraktna livreja homage je drugom aspektu Disneyjeve kreativnosti i načinu na koji obnavlja klasične stilske znakove kroz apstraktnu grafiku. Dajući stvarima stvarno snažan vizualni dojam, ali i osjećaj elegancije.

Konačno, ulična kreativnost sadrži reference na grafite koji odaju počast Mickey Mouseu s urbanim odmakom, istovremeno potičući radosnu urbanu mobilnost koja je inspirirala posljednje umjetničko djelo.

Proslava stote obljetnice Disneyja i Lingotta bila je zajednički napor da se oda počast dvjema ikonskim figurama: obje male građe, ali goleme privlačnosti, odane počasti stvaranjem pet jedinstvenih primjeraka, koji su rođendanski dar za Disney, a vrte se oko magije atmosfera koja okružuje dvije ikone koje su ispisale povijest u svom području tjerajući ljude na snove u ime „Topolina“.


Kako bismo dodatno proslavili Mickey Mousea i Fiat Topolino, izložba ovih 5 unikatnih primjeraka, u suradnji s Pinacoteca Agnelli, bit će postavljena na sjevernoj rampi zgrade Lingotto.