Fiat 3½ hp proizveden 1899. sudjelovat će u utrci veterana „London to Brighton Veteran Car Run”

Fiat 3½ hp proizveden 1899. sudjelovat će u utrci veterana  „London to Brighton Veteran Car Run”

  • Dana 3. studenog, iznimno rijedak model Fiat 3½ hp proizveden 1899. godine sudjelovat će u prestižnoj utrci koja će se održati povodom obilježavanja 120. obljetnice talijanske marke.
  • Ovo vozilo staro 120 godina može postići maksimalnu brzinu od otprilike 34 km/h.

Fiat, jedan od najstarijih i najprestižnijih proizvođača automobila na svijetu, imenovan je službenim pokroviteljem utrke „Bonhams London to Brighton Car Run 2019”, događaja u organizaciji Kraljevskog automobilskog kluba Royal Automobile Club zakazanog za nedjelju, 3. studenog.

Titula pokrovitelja dodjeljuje se isključivo najpoznatijim proizvođačima automobila čija povijest datira sve do pionirskog razdoblja klasičnih automobila, što znači prije 1905. godine. Samo takve ikonske marke imaju čast sudjelovati u najstarijem automobilističkom događaju na svijetu. Osim toga, vozila koja proizvodi ovaj proizvođač iz Torina uvijek su bila među 400 i više sudionika u ovoj godišnjoj komemorativnoj utrci.

Za taj važan britanski događaj, kojim će se ujedno obilježiti i 120. obljetnica Fiata koja je ove godine, talijanska marka surađuje s Nacionalnim muzejom automobilizma iz Beaulieua ne bi li najstariji model vozila Fiat u Ujedinjenom Kraljevstvu vratila na ceste. Radi se o modelu Fiat 3½ hp iz 1899. Jedan od iznimno rijetkih primjeraka ovog izvanrednog automobila startat će sa startne linije godišnje utrke klasičnih automobila „London to Brighton Veteran Car Run” i prijeći dionicu od 60 milja od parka Hyde Park u Londonu do ulice Madeira Drive u Brightonu.

Fiat 3½ hp u vlasništvu je tvrtke FCA UK Ltd i dio je trajnog muzejskog postava u Nacionalnom muzeju automobilizma u Beaulieu. U njega se udobno mogu smjestiti dvije odrasle osobe i dvoje djece u položaj licem prema vozaču. S motorom zapremnine 697 cc s dva vodoravna cilindra i mjenjačem s 3 brzine (bez brzine za vožnju unatrag) može razviti maksimalnu brzinu od otprilike 34 km/h, a troši 15 km/l.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.