Fiat 500 je sponzor nove predstave ZKM-a „PROBA ORKESTRA“

Fiat 500 je sponzor nove predstave ZKM-a „PROBA ORKESTRA“

U FIATU se slavi, i to ne mala obljetnica nego okruglih 10 godina od početka prodaje modela FIAT 500. Najuspješniji Fiatov automobil prošlog desetljeća, na naše tržište u došao početkom 2008 godine, a sada, čak 10 godina kasnije, prodaje se bolje nego ikad, i to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu, doslovno. FIAT 500 biti će izložen i prilikom premijere PROBA ORKESTAR.

Nova predstava ZKM-a „PROBA ORKESTRA“ postavljena je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih uz podršku Talijanskog instituta za kulturu, Grada Zagreba i Fiata.

Zagrebačko kazalište mladih novu kazališnu sezonu započinje premijerom PROBA ORKESTRA 15. rujna 2018.

Pretpremijera 14. rujna 2018. je također već u prodaji.

ZKM novu kazališnu sezonu započinje premijerom PROBA ORKESTRA 15. rujna 2018. Komad je duhovit i dubok, felinijevski, jer predstava je nastala  prema kultnom filmu Federica Fellinija/Brunella Rondija – te u adaptaciji i dramatizaciji Nine Mitrović i režiji Edvina Liverića.

“U suradnji s Ninom Mitrović, kao ponajboljom dramatičarkom u Hrvatskoj, osuvremenili smo Fellinijevu “Probu orkestra” i približili je današnjem gledatelju, dok je za glazbeni dio angažirana svjetski poznata harmonikašica  i skladateljica Merima Ključo“, ističe redatelj predstave Edvin Liverić.

Federico Fellini, veliki majstor filmske umjetnosti, 1978. stvara jedno od svojih kapitalnih djela fantastičnog realizma – film “Proba orkestra”. Kriza tadašnjeg društva Italije prodire u filmu kroz sve pukotine te crkvene kapelice iz 13. stoljeća, u kojoj orkestar proba. Četrdeset godina kasnije ova socijalna alegorija ne gubi niti malo na svojoj aktualnosti i društvenoj kritici. Dapače, čini nam se kao da je danas stvarana i kao da govori upravo o nama. Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Dirigent je u ovoj predstavi vlast, a s druge strane je orkestar, felinijevska alegorija društva. Taj orkestar smo mi, orkestar je simbol i našeg društva i našeg vremena, oslikava kaos kojeg živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji.  Zrcali društvo koje prolazi kroz velike preokrete, ali je ostalo razočarano u demokraciju, izvarano od kapitalizma, procvala je jedino sloboda kapitala koju ništa ne može obuzdati.

Ova je predstava zanimljiva i s glazbene strane, jer je riječ o djelu koje je ujedno posljednje u nizu plodne glazbeno-filmske suradnje Nina Rote i Federica Fellinija, a filmska glazba je jednako bitan segment ovog djela, kao i njegov dramski predložak. U ZKM-ovoj izvedbi riječ je o glumačko-glazbenom ansamblu koji je stalno na pozornici u formatu orkestra i pokušava izvesti probu, a glumci ZKM-a zaista i sviraju na sceni u orkestru. Beskonačni pokušaji probe orkestra publiku će nasmijati, jer će u svađama muzičara prepoznati i životne i društvene situacije.  Uz glumce ZKM-a, koji su imali i glazbene probe, u orkestru sviraju i mladi akademski glazbenici.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.