Fiat 500 pod reflektorima muzeja MoMA u New Yorku

Fiat 500 pod reflektorima muzeja MoMA u New Yorku

Fiat 500 Serie F, koji je poznati Muzej moderne umjetnosti iz New Yorka kupio 2017. godine, jučer je javnost imala prilike vidjeti po prvi put. Automobil je izložen u sklopu izložbe „Vrijednost dobrog dizajna” (eng. The Value of Good Design) koja priča priču o industrijskom dizajnu kroz umjetnička djela iz kolekcije muzeja MoMA, a otvorena je do 15. lipnja 2019.

 

Prestižno mjesto u galeriji muzeja MoMA još je jedan pokazatelj povijesne važnosti i simboličke vrijednosti modela Fiat 500 50-ih godina 20. stoljeća kao ikone talijanskog stila koja utjelovljuje brojne uobičajene značajke modernističkog dizajna te epohe i savršeno se uklapa u teme izložbene zbirke njujorškoj muzeja.

 

Model Fiat 500 izložen u muzeju MoMA jest model Series F. Radi se o najpoznatijoj seriji tog modela koja se proizvodila od 1965. do 1972. godine. Ako se tome pridodaju druge verzije prve generacije (Sport, D, L, R), ukupno je s proizvodnih traka sišlo četiri milijuna primjeraka u razdoblju između 1957. i 1975. godine. Ako se pak tome pridodaju primjerci proizvedeni od trenutka potpuno redizajna modela 500 2007. godine, ukupno je proizvedeno više od šest milijuna automobila, što taj model marke Fiat čini najprodavanijim modelom svih vremena.

 

Pod dizajnerskom palicom Dantea Giacosa i plasiran na tržište 1957. godine, model Fiat „Nuova” 500 dizajniran je kao pristupačan automobil koji će motorizirati poslijeratnu Europu. Osnovni koncept temelji se na tome da visokokvalitetni dizajn treba biti dostupan svima. Neovisno o malenim dimenzijama automobila, Giacosin dizajn stvorio je maksimalni prostor u unutrašnjosti i time dovoljno prostora za udobno smještanje četiriju putnika. Sklopivi platneni krov u osnovnoj opremi donio je dašak luksuza na cjenovno pristupačni model, a ujedno smanjio količinu korištenog čelika, materijala koji je u to vrijeme bio iznimno skup ali nužan za proizvodnju vozila.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.