Fiat Concept Centoventi: „demokratski” odgovor na električnu mobilnost

Fiat Concept Centoventi: „demokratski” odgovor na električnu mobilnost

 • Za svoj 120. rođendan Fiat u Ženevi predstavlja konceptni automobil Fiat Concept Centoventi, prekretnicu u povijesti marke Fiat.
 • Pionir demokratske mobilnosti kroz svoju povijest, Fiat, danas nudi rješenje za električnu mobilnost pristupačno svakom.
 • Demokratizacijasvega što postavlja nove trendove dio je DNK koda marke: Abeceda automobila. Pristupačno i kul.
 • Na modelu Fiat Concept Centoventi kupci sami mogu konfigurirati unutrašnjost, odabrati dodatnu opremu i prilagoditi prostor svojim potrebama te tako stvoriti automobil koji je doista jedinstven.
 • Korisnička prilagodba na novoj razini. Modularni komplet baterije modela Fiat Concept Centoventi vozačima omogućuje povećanje dosega vožnje sa 100 na 500 km kupnjom ili najmom dodatne baterije.
 • Fiat Concept Centoventi je prazno platno. Proizvodi se s jednom osnovnom karoserijom i kupac ga može sam obojatipomoću programa 4Ute birati među 4 opcije za krov, 4 opcije za odbojnike, 4 opcije ukrasnih poklopaca kotača i 4 opcije vanjskog izgleda.
 • Mopar je marka grupe FCA posvećena postprodajnim proizvodima i uslugama koja se udružila s tvrtkom Fiat pri razvoju konceptnog modela Fiat Concept Centoventi. Mopar će raditi na razvoju i proizvodnji te upravljati logistikom dodatne opreme za Fiat Concept Centoventi.
 • Fiat Concept Centoventi izbor je svjetski poznatih dizajnerskih elemenata marke prepoznatljive po svom talijanskom dizajnu i kreativnosti.

 

Na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 2019. premijerno će biti predstavljen Fiat Concept Centoventi, konceptni automobil koji savršeno dočarava ideju električne masovne mobilnosti ove talijanske marke u neposrednoj budućnosti. Odraz je upečatljive i demokratske vizije budućnosti koja se temelji na 120 godina dugoj povijesti i iskustvu u tom području – otuda i njegov naziv koji na talijanskom znači „sto dvadeset” – što bi trebalo, uz zadržavanje tradicijskih vrijednosti, označiti odmak od prošlosti i korak prema naprijed. Baš kao pedesetih godina prošlog stoljeća kada je, primjerice Fiat 500 pokrenuo industrijsku i kulturološku revoluciju i nadmašio tradicionalne kategorije svojim izgledom, dizajnom i izradom te postao pravo umjetničko djelo, dotad neviđeno u povijesti automobilske industrije, prvi iskonski primjer pristupačne mobilnosti namijenjen masovnom tržištu.

 

Ali, možete li zamisliti išta jednako revolucionarno u budućnosti u našim modernim gradovima? Odgovor na to pitanje jest Fiat Concept Centoventi, najpristupačnije rješenje električne mobilnosti na tržištu i jedno od rijetkih koje ujedno može pružiti iskonski velik doseg vožnje, dostatan za dulja putovanja izvan grada. Pri njegovu projektiranju i razvoju marka je svoju pažnju usmjerila na njegovu najistaknutiju, pristupačnu i genijalnu stranu, zadržavajući osnovna obilježja automobila s iznimno modularnim unutrašnjostima i dizajnerski upadljivom osobnošću. Na prikladan način, model Fiat Concept Centoventi lansira marku u budućnost, sa svojom urođenom sposobnošću „demokratizacije” svega što izgleda privlačno i postavlja nove trendove: „Abeceda automobila. Pristupačno i kul”.

 

Fiat Concept Centoventi, kratki pregled

Fiat Concept Centoventi u osnovi je „prazno platno” spremno da postane umjetničko djelo po ukusu kupca u svakom trenutku njegova života ili dana, bez korisnički prilagodljivih ograničenja vezanih uz određeni trenutak kupnje. Zapravo, proizvodit će se samo s jednim osnovnim modelom karoserije i kupac će ga sam moći „obojati” pomoću programa „4U” te birati među 4 opcije za krov, 4 opcije za odbojnike, 4 opcije ukrasnih poklopaca kotača i 4 opcije vanjskog izgleda. Dakle, baš poput modernih uređaja, to se vozilo može nadograditi uz najveću slobodu i mogu se osmisliti prema želji njegove boje, konfiguracija unutrašnjosti, konfiguracija krova, Infotainment sustav te osigurati još veći doseg baterije. A to je jedna od najsnažnijih točaka ovog konceptnog automobila: vlasnici više ne moraju čekati nova specijalna izdanja ni redizajn jer svoje automobile mogu „promijeniti” kad god to žele. Ono što je još revolucionarnije jest, u trenutku plasiranja na tržite, 120 dodatnih komada opreme koji omogućuju stvaranje posve novog modela poslovanja te stvaranje zajednice obožavatelja modela Fiat Concept Centoventi.
Drugim riječima, Fiat Concept Centoventi odgovor je na iskonski dizajnerski i poslovni izazov, a utjelovljenje je funkcionalnog duha marke i istodobno odaje počast njenoj 120-godišnjoj povijesti, uz modernu inačicu nekih tradicionalnih stilskih elemenata koji podsjećaju na model Panda iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Fiat Concept Centoventi inspiriran je talijanskim dizajnom i utjelovljuje Fiatov koncept „manje je više”, što znači da je uklonjeno sve nepotrebno, dok je ostatak uklopljen u automobil na način da pruža više prostora za putnike (više za vas), brine o okruženju i zajednici (više brige) i ne odstupa od DNK koda marke po pitanju vrijednosti i izgleda (više je Fiat). Igrajući na te tri karte, Fiat Concept Centoventi donosi revoluciju u koncept električne mobilnosti, u gradu i izvan njega, uspješno prevladavajući sve zahtjevnije izazove – po pitanju prometa, pravnih propisa i troškova vlasništva – dok istodobno najbolje iskorištava nove mogućnosti koje nudi električna energija.

 

Fiat Concept Centoventi

Inovativan model poslovanja

Dakle, Fiat Concept Centoventi može se proizvesti baš prema željama vlasnika, primjenom novog modela poslovanja koji uključuje marku Mopar – članicu grupe FCA specijaliziranu za dodatnu opremu, dijelove i usluge koja omogućuje inovativnu personalizaciju proizvoda, posebno osmišljenu prodajnu mrežu i ispunjavanje zahtjeva sve većeg broja kupaca kojima je važna digitalizacija. Osim šest značajki (odbojnici, polikarbonatni krov, karoserija, ploča s instrumentima Lingotto, baterije i digitalna vrata prtljažnika), koje se mogu ugraditi isključivo kod ovlaštenih distributera, drugih 114 komada dodatne opreme specijalno dizajniranih od strane marke Mopar, uključujući sustav ozvučenja, armaturnu ploču, pretince za odlaganje u vratima, jastuke sjedala itd., dostupno je za kupnju na mreži i kupac ih sam može ugraditi kod kuće. Osim toga, pojedina dodatna oprema jednostavne konstrukcije, primjerice držač čaša ili držač za dokumente, može se ispisati putem 3D pisača kod kuće, kod ovlaštenog distributera ili u specijaliziranom print studiju. To je dakle novi model poslovanja za dodatnu opremu za automobile, koji omogućuje preprodaju i trgovanje opremom na webu, stvarajući tako posebne zajednice zaljubljenika u marku ili poznavatelja talijanskog dizajna tvrtke Fiat, baš kao za kolekcionarske artikle. Novi je model poslovanja usmjeren na e-trgovinu, virtualno tržište koje nema granica.

 

Kokpit modularna izgleda po načelu plug and play

Modularan, prostran i dobro osvijetljen prave su riječi koje najbolje opisuju kokpit modela Fiat Concept Centoventi koji se u potpunosti može nanovo konfigurirati i u koji se udobno može smjestiti do 4 putnika. Dovoljno je sjesti u njega i odmah je jasno da je dizajn u potpunosti prilagođen putnicima i načinu kako osobe u vozilu gledaju na današnji svijet.
Sukladno filozofiji automobila, razni dijelovi unutrašnjosti izrađeni su po načelu „plug and play”. Armaturna ploča ima malene otvore u koje se mogu ugraditi razne dodatne komponente, svakojakih oblika i funkcija, zahvaljujući patentiranom sustavu ugradnje s mehanizmom zabravljenja, poprilično nalik poznatim Lego kockama.
Isti pristup rabljen je na stranicama vrata koje su u potpunosti korisnički prilagodljive i inspirirane vratima hladnjaka: s ravnim površinama i minimalnog dizajna mogu se opremiti džepovima za odlaganje, držačima boca i zvučnicima ako i kada je to potrebno.
Sjedala su također inovativna, s osnovnom konstrukcijom od eko održivih materijala, dok su jastuci i nasloni za glavu jednostavno zamjenjivi i lako im se mogu promijeniti boja i materijal izrade. Sjedalo suvozača čak se prema potrebi može zamijeniti kutijom za odlaganje ili dječjim sjedalom. Stražnja sjedala sastoje se od klupe na uvlačenje s naslonom koji se zakreće, što omogućuje veliko povećanje zapremnine prtljažnika.

 

Inovativni materijali za sjedala i naslone za glavu

Putem rabljenih materijala, Fiat Concept Centoventi istražuje nove horizonte u području dizajna crpeći inspiraciju iz trendu svakodnevnih uporabnih artikala i rabeći inovativna tehnološka rješenja te jedinstvene proizvodne procese. Jedna od brojnih rabljenih referentnih točka su tenisice, modna ikona i proizvod iznimno visokih performansi. One su poslužile kao inspiracija za sjedala na modelu Fiat Concept Centoventi, remek-djelo talijanske (ili bolje rečeno Fiatove) kreativnosti, naravno uz pomoć najboljih industrijskih partnera. Sjedala su, primjerice, izrađena od inovativne plastike koja se proizvodi upotrebom ekskluzivnog, patentiranog proizvodnog procesa koji uključuje nove formule sirove plastike s poliolefinskom smolom. Konačni rezultat je materijal koji je triput lakši od druge injektirane plastike, primjerice pjena – a koji se osim toga boja izravno u šarži, što znači da nema vanjskih premaza, izgleda atraktivno i mek je na dodir. Osim toga, ta je inovativna plastika antimikrobna, otporna na UV zračenje i u cijelosti periva. A ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da se može bojati u beskonačnom broju nijansi, uključujući metalik boje i boje s perla efektom te jarke i visokozasićene pigmente.
Tehnologija „3D nit” naslona sjedala i naslona za glavu, od 100 % recikliranog prediva, jednako je inovativna. Ta je tehnologija već uspješno rabljena ne samo u sportskom sektoru, primjerice za tenisice i druge tehničko-sportske odjevne predmete, već i pri dizajnu interijera za stvaranje inovativnih, funkcionalnih i fleksibilinih sustava sjedenja. Osim toga, poseban proces može stvarati tekstilna tkanja raznih poprečnih presjeka, čime se izbjegava nastanak otpadnih materijal koje valja posebno zbrinjavati.

 

Novi patentirani sustav otvora na armaturnoj ploči i nova ploča s instrumentima Lingotto20

Ispred vozača nalazi se inovativna, jednodijelna armaturna ploča koja ide uz bok poznatom, povijesnom „džepu” modela Panda sa zapanjujućim sustavom otvora koji je patentirala tvrtka Fiat, a koji omogućuje učvršćivanje razne personalizirane dodatne opreme – od držača čaša i držača za boce pa sve do pretinca za odlaganje ispred suvozača i svega drugog što kupcu može zatrebati – a u konačnici sve u udobnom i ugodnom okruženju.
Jednako revolucionarna, ploča s instrumentima dostupna je u dvije izvedbe: prvoj, savršenoj za milenijsku generaciju, gdje je pametni telefon srce sustava u kombinaciji s glavnim 10“ zaslonom na ploči i drugoj, više klasičnijoj opciji, s ugrađenim zaslonom na ploči od 20“.
U potonjem slučaju, bez dodatnog troška, vozači mogu „zakačiti” svoj pametni telefon ili tablet na armaturnu ploču i upotrebljavati ga za navigaciju, slušanje glazbe, razmjenu poruka i sl. funkcije.
S druge strane, svi koji traže klasičnije rješenje, mogu odabrati ploču s instrumentima „Lingotto”, sofisticirani, Full Digital 20“ uređaj u elegantnom okviru koji podsjeća na povijesnu tvornicu Fiat u Torinu. U okvir zaslona „Lingotto” ugrađene su funkcije HMI za pomoć pri vožnji i sigurnosne funkcije, primjerice pokazivač smjera, sustav upozorenja za mrtvi kut, kočioni sustav i indikator razine napunjenosti baterije. Nije zanemaren ni dio ploče s instrumentima „Lingotto” okrenut prema vjetrobranskom staklu na kojem postoji dodatni zaslon savršen za prikaz poruka koje emitira automobil.

 

Potpuno korisnički prilagodljivo ruho

Fiat Concept Centoventi ide korak naprijed. Bit će dostupna samo jedna boja, slična boji obrađene metalne ploče, kako bi se pojednostavila proizvodnja, ali automobil će istodobno biti iznimno korisnički prilagodljiv.
Novi program „4U” kupcima će omogućiti odabir jedne od četiriju kombinacija krova, odbojnika, ukrasnih poklopaca kotača i omatajućih folija, što u kombinaciji s bogatim asortimanom dodatne opreme, čini model Fiat Concept Centoventi jedinstvenim i ekskluzivnim.
Završne folije mogu se postaviti kod ovlaštenog distributera u svakom trenutku nakon što to kupac zatraži. Zahvat je iznimno brz zahvaljujući zapanjujuće linearnim i ravnim vanjskim površinama, a cijena je niska. Efekt je sličan metalik boji, no za razliku od boje ne traje zauvijek.

 

Rođen bez šešira, ali spreman da ga se pokrijeu stilu i s inovativnim rješenjima

Osnovni model vozila Fiat Concept Centoventi dolazi s otvorenim krovom, što je savršeno za vožnju s vjetrom u kosi, ali naravno ima „šešir” kojim se prema potrebi može pokriti. Baš kao i drugi detalji, krov se može korisnički prilagođavati odabirom nekog od dostupnih rješenja za krov – dvobojni polikarbonatni krov, meki platneni krov, ugrađena kutija za prtljagu pa čak i krov s ugrađenom inovativnom solarnom pločom. Da budemo precizniji, solarna ploča proizvodi 50 W električne energije i služi za hlađenje automobila dok je parkiran i pogon inovativnog digitalnog zaslona ispod vrata prtljažnika.

 

Automobil lako postaje uređaj društvenih medija zahvaljujući modernom zaslonu na vratima prtljažnika

Na velika vrata prtljažnika stane inovativni zaslon koji modelu Fiat Concept Centoventi omogućuje napredni koncept mogućnosti povezivanja tako što se pretvara u iskonski uređaj društvenih medija na kojem se mogu dijeliti poruke s vanjskim svijetom. Dok je vozilo u pokretu, a iz očiglednih sigurnosnih razloga, na automobilu se prikazuje samo logotip Fiat. Ali, čim se zaustavi, vozač može prijeći na način rada za „razmjenu poruka”. Osim toga, digitalna vrata prtljažnika mogu se lako pretvoriti u „pano za oglašavanje” koji se može iznajmiti oglašivačima, primjerice kao naknada za troškove parkinga.

 

Moderni novi izričaj dizajnerskog jezika Fiat

Sve na modelu Fiat Concept Centoventi vrišti da je Fiat, posebice šarmantni i funkcionalni detalji kao što su retro futurističke i minimalističke šarke i brave, nova višefunkcijska armaturna ploča koja podsjeća na poznati „džep”, tanka sjedala, ukrasni poklopci kotača u boji karoserije, sada od najinovativnijih materijala dostupnih u sektoru i prednja rešetka na kojoj poznati okomiti uvodnici zraka postaju LED svjetla indikatora razine napunjenosti baterije.
Fiatov identitet nije očit samo putem tih detalja. Sveukupan vanjski izgled također je karakterističan za ovu talijansku marku. Na jednostavan i čist način novi model Fiat Concept Centoventi malo je robusniji, kompaktniji, gotovo monolitskih proporcija, s dimenzijama koje funkcionalno ispunjavaju sav prostor, do točke u kojoj je veliki blok kokpita „položen” na donji blok, odvojen ravnom pojasnom linijom koja dodatno naglašava taj dvodijelni izgled i s kratkom linijom dodira s poklopcem motora. Ta osjet čvrstoće dodatno je naglašen širokim odbojnicima vrata izrađenim od nove ekspanzijske pjene koja je otporna na ogrebotine i udarce na način da se ne stvaraju udubljenja zbog elastičnosti samog materijala. Osim toga, „3D tekstura” dodatno naglašava osjećaj sigurnosti i zaštite prisutan na vanjštini automobila.

 

Modularni električni doseg do 500 km

Sloboda korisničke prilagodbe očita je i kroz izvor električnog napajanja koji pogoni model Fiat Concept Centoventi. Sastoji se od seta modularnih baterija koje nude iznimnu fleksibilnost pri upotrebi. U osnovnoj opremi, automobil se isporučuje s tvornički ugrađenom baterijom s dosegom od 100 km. Međutim, ako vam je potreban veći doseg, možete kupiti ili unajmiti do 3 dodatne baterije, od kojih svaka doseg povećava za 100 km. Dodatne baterije ugrađuju se u ovlaštenoj servisnoj mreži ispod poda automobila. Klizna šina služi kao nosač i povezuje baterije, pa se baterije iznimno brzo i jednostavno ugrađuju i uklanjaju. Dostupna je i dodatna baterija za ugradnju ispod sjedala. Može se odspojiti i korisnik je može puniti kod kuće ili u garaži, kao na modernom e-biciklu. Ukupan doseg vožnje koji se može postići jest 500 kilometara.
Impresivno je kako je automobil dizajniran, sa središnjim stupom točno na sredini između dvaju vratila osovine i baterijama ispod gravitacijskog središta automobila, što znači da raspodjela težine i razina upravljivosti automobila ostaju nepromijenjene neovisno o tome koliko je baterija ugrađeno. Kočioni sustav prikladnih je dimenzija za osiguravanje maksimalnog usporavanja čak i pod maksimalnim opterećenjem.
I posljednje, ali ne najmanje važno, u podnožju vjetrobranskog stakla nalazi se više utičnica za punjenje. Specifično za model jest kabelski kalem ugrađen ispod obloge, što uklanja potrebu za kabelskim prostorom u prtljažniku, a zahvaljujući središnjoj poziciji jednako je udaljen od točaka punjenja sa svake strane i može se koristiti kao koncentrator za više vozila u slučaju zajedničkog punjenja. Utičnica svijetli u mraku i može se rabiti kao električna svjetiljka i uređaj za odmrzavanje vjetrobranskog stakla.

 

Savršeno za poslovne potrebe i dijeljenje vožnje

Osim za individualnu upotrebu, Fiat Concept Centoventi jednako je spreman da postane buduća zvijezda flota za tvrtke kao i za dijeljenje s drugim korisnicima. To nije iznenađujuće budući da je Fiat Concept Centoventi kao stvoren za sve aspekte urbane mobilnosti. Najpovoljnije je BEV vozilo na tržištu, djelomično zahvaljujući modularnom setu baterija, ali i zato što se najlakše čisti, popravlja i servisira, a smanjene su mogućnosti oštećenja i niži su troškovi vlasništva.

 

Osnovni tehnički podaci za Fiat Concept Centoventi

 • Duljina: 3680 mm
 • Visina: 1527 mm
 • Širina: 1740 mm (s vanjskim retrovizorima 1846 mm)
 • Međuosovinski razmak: 2430 mm
 • Prednji prevjes: 658 mm
 • Stražnji prevjes: 592 mm

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.