Key Award 2017: reklamne kampanje za ikonski Fiat 500 osvajaju nagrade

Key Award 2017: reklamne kampanje za ikonski Fiat 500 osvajaju nagrade

  • Prva nagrada dodijeljena je kampanji pod nazivom „Kiss My S” za Fiat 500S u kategoriji „A3 – Transport i energija”.
  • Prva nagrada dodijeljena je kampanji „Cima” s ekskluzivnim modelom Fiat 500 Riva u glavnoj ulozi u kategoriji „B1 – Poster”.

Ceremonija dodjela nagrada za 14. izdanje panela „Promidžba u tisku, putem plakata i promotivnih ponuda – Key Award”, prestižnog natjecanja pod pokroviteljstvom tvrtke Media Key Events, održana je sinoć u dvorani Auditorium Sveučilišta IULM u Milanu. Odjel izdavačke grupacije Media Key zaštitni je znak u sektoru oglašavanja i korporativnih komunikacija već dulje od 25 godina i cilj događanja jest promicanje učinkovite komunikacije putem tiska, plakata, događaja i promotivnih akcija.

Iste su večeri pobjedu odnijele dvije kampanje kreativne agencije Leo Burnett za dva posebna izdanja „malenog” modela Fiat: sportski 500S i ekskluzivni 500 Riva. Radi se o najnovijim interpretacijama ikone marke Fiat koja ove godine slavi svoj šezdeseti rođendan. Model je u osvježen u proteklih nekoliko godina, ali su njegove ključne vrijednosti ostale iste. Model i danas osvaja brojne obožavatelje svojim ljepotom i originalnošću, a trenutačno je najprodavaniji model u svom segmentu u osam država diljem Europe. Nalazi se i među tri najprodavanija modela u 15 država, uključujući Veliku Britaniju, Italiju, Francusku, Španjolsku i Njemačku.

Dva su mu priznanja dodijelili kreativni direktori, marketinški i komunikacijski menadžeri talijanskih tvrtki, komunikacijski stručnjaci i novinari na panel-raspravi „Promidžba u tisku, putem plakata i promotivnih ponuda – Key Award 2017” koji su pozvani da odaberi najbolje kampanje objavljene od 1. siječnja 2016. do 30. lipnja 2017.

U kategoriji „A3 – Transport i energija” prvu je nagradu osvojila međunarodna kampanja „Kiss My S” za Fiat 500S. Upečatjiva izgleda i snažne osobnosti, model 500S, plasiran na tržište u lipnju 2016., brzo je postao drugi najpopularniji model Fiat 500 s otprilike 20 % udjela u ukupnoj prodaji diljem Europe. Iskonski primjer najinovativnijeg pristupa marke Fiat komunikacijama, pobjednička kampanja novi je Fiat 500S predstavila kao ciljane kupce: kao „loše momke”. Međunarodna televizijska kampanja, promidžba putem tiskovina, plakata i radijska kampanja obiluje temama koje su sve povezane s kreativnim konceptom „ono što voze loši momci”.

Prvu je nagradu osvojila i kampanja „Cima”, u kategoriji „B1 – Poster”, sa šarmantnim modelom Fiat 500 Riva privezanim u pristaništu poput malenog, ekskluzivnog broda. Bila je to savršena podloga za ograničeno izdanje modela pod nazivom „Smallest Yach in the World” (najmanja jahta na svijetu) proizvedenog u 10.000 primjeraka. Model se rasprodao u roku 12 mjeseci od plasiranja na tržište u lipnju 2016.

U kampanji su naglašeni luksuzni detalji koje model 500 Riva dijeli s ikonskim talijanskim jahtama, primjerice elegantna metalik boja karoserije „Sera” dodatno ukrašena dvostrukom vodenom linijom oko automobila, ploča s instrumentima od mahagonija s umetcima od javora i sjedala presvučena kožom boje slonovače s plavim detaljima.

Pobjednička je kampanja dio opsežnijeg međunarodnog komunikacijskog plana. U okviru istog plana je i televizijska kampanja s oskarovcem Adrienom Brodyjem u glavnoj ulozi. U reklami se prikazuje novi model 500 Riva u vožnji najelegantnijim ulicama Milana i Pariza privlačeći pozornost prolaznika kojima izgleda poput broda. U automobilu uživa Adrien Brody koji je svojom karizmom dodatno naglasio ljepotu i ekskluzivnost ovog malenog dragulja čiji dizajn potpisuju Fiat i Riva.
Istodobno se u kampanji nazire dašak ironije i nestašluka – značajki koje su obje zaštitni znakovi marke 500.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.