Panda Raid 2018: Nezaustavljiva Fiat Panda osvaja pustinju

Panda Raid 2018: Nezaustavljiva Fiat Panda osvaja pustinju

  • 3.000 kilometara, sedam etapa i 400 timova iz različitih dijelova svijeta: to su samo neke od rekordnih brojki s desetog izdanja utrke Panda Raid, utrke namijenjene isključivo klasičnim automobilima modela Panda.
  • Od Madrida do jezera Mohammed V, zahtjevnim stazama i pješčanim prostranstvima, kroz pustinju i krajolike s beskonačnim horizontom, do krajnjeg cilja u legendarnom Marrakechu.
  • Zapanjujuće putovanje za upravljačem automobilske ikone rođene 1980. čija robusnost, razina upravljivosti i svestranost oduševljavaju i danas.
  • Zajedno sa starijim modelima automobila Panda, natjecao se novi model Fiat Panda Cross 4×4.  Simboličan spoj nezaustavljivog pustinjskog istraživača i neprikosnovene kraljice europskih metropola.
  • Prirodni nasljednik mitskog modela Panda 4×4, lansiranog na tržište prije 35 godina, današnji model Panda Cross 4×4 posjeduje sve ekskluzivne značajke najnaprednijeg SUV modela, a dugačak je samo 3,7 metara.

 

Prošle je nedjelje završila utrka Panda Raid 2018, uzbudljiva utrka namijenjena isključivo modelima Fiat Panda proizvedenim prije 2013. godine. S verzijama 4×2 i 4×4 utrka je krenula iz Madrida 3. ožujka, a završila u Marrakechu 10. ožujka nakon prelaska pustinje u Maroku. Ruta se proteže na ukupno 3.000 kilometara, kroz suncem okupana sela i pješčane staze, preko teških terena koji su pravi izazov i za veća SUV vozila.

Sada već renomirani dio kalendara reli izazova, što uključuje i ikonski Dakar, a neovisno o svom amaterskom duhu, ovo je bilo 10. izdanje utrke Panda Raid i privuklo je rekordan broj od 400 povijesnih automobila marke Panda iz svih dijelova svijeta, od Argentine do Kambodže i od Pennsylvanije do Italije.

Životopisna karavana krenula je iz Madrida, preko obale do luke Motril gdje je kraćom vožnjom trajektom prešla do jezera Mohammed V (4. ožujka). Od tamo se ekspedicija nastavila pješčanim krajolicima i stazama, pustinjskim područjima i krajolicima s beskonačnim horizontom, uz zaustavljanja u mjestima Bni Tadjide (5. ožujka), Errachidia (6. ožujka), Merzouga (8. ožujka) i Tansikht (9. ožujka). Završna etapa odvija se 10. ožujka, s konačnim ciljem u legendarnom Marrakechu.

Zapanjujuće putovanje, čarobna kombinacija avanture, divlje prirode i prastarih krajolika desetu godinu zaredom, za upravljačem automobilske ikone, s više od 7,5 milijuna primjeraka proizvedenih od 1980. do danas i čija robusnost, razina upravljivosti i svestranost oduševljavaju i danas. Pored 400 klasičnih modela Panda u utrci je sudjelovao i novi model Fiat Panda Cross 4×4 koji je uspješno svladao čitavu rutu. Simboličan spoj prošlosti i sadašnjosti u modelu koji je 15 dugih godina bio jedan od najprodavanijih automobila u svom segmentu diljem Europe. Drugim riječima, neprikosnovena kraljica europskih gradova još je jednom dokazala da s jednakom lakoćom može svladati i pustinjske dine.

Prirodni nasljednik mitskog modela Panda 4×4, lansiranog na tržište prije 35 godina, današnji model Panda Cross 4×4 posjeduje sve ekskluzivne značajke najnaprednijeg SUV modela, a dugačak je samo 3,7 metara. Tajna njegova uspjeha jest jedinstvena kombinacija pogonskog sustava iskonskog „off-road” vozila, performansi i sadržaja SUV modela i vanjskih dimenzija, učinkovitosti i spretnosti gradskog automobila. Panda Cross 4×4 je „crossover” zato što može svladati svaki prepreku zahvaljujući pogonu 4WD i elektroničkoj blokadi diferencijala, po čemu je prvi na tržištu, te zahvaljujući tome što privlači velik broj različitih profila kupaca i uspješno zadovoljava sve njihove potrebe za mobilnošću.
Osim toga, zapanjujući uspjeh utrke „Panda Raid 2018” samo je još jedan od rekorda koje model bilježi. Primjerice, osim što je bio prvi gradski automobil s pogonom 4WD (1983.), Panda je i prvi automobil u svom segmentu ovjenčan titulom automobila godine (2004.), a iste te 2004. godine bio je i prvi gradski automobil koji se popeo na nadmorsku visinu od 5.200 metara u osnovni logor na Everestu. Dugi niz rekorda nastavio se i 2006. kada je model Fiat Panda postao prvi gradski automobil široke proizvodnje s pogonom na prirodni plin. A danas je jedini automobil u svom segmentu koji nudi četiri verzije motora (benzinskih, dizelski, benzinski/na prirodni plin i benzinski/LPG), s tri konfiguracije opreme (Urban look, City Cross i 4×4), dvije vrste pogona (na prednje i na sve kotače) i dva modela mjenjača (ručni i robotizirani Dualogic).

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.