Panda Raid 2019, Fiat Panda Cross na prvenstvu u pustinji

Panda Raid 2019, Fiat Panda Cross na prvenstvu u pustinji

  • Tri tisuće kilometara, sedam etapa i oko 400 posada. To su brojke za Panda Raid, redovno reli natjecanje za 4×2 i 4×4 Panda automobile proizvedene prije 2003.
  • Od Madrida do Marrakesha, po pustinjskim stazama kroz beskrajne krajolike.
  • Istom stazom prošao je novi Fiat Panda Cross 4×4 kao simbol spoja cijenjenog istraživača 80-ih godina 20. stoljeća i aktualnog prvaka europskih gradova.
  • Modeli Panda iz prošlosti i ovi današnji dijele istu robusnu konstrukciju i iste praktične značajke. Zato je više od 7,5 milijuna vozača odabralo baš taj model kao svoj manifest „slobode na četiri kotača” od 1980.

 

U svom jedanaestom izdanju, reli Panda Raid za 4×2 i 4×4 Panda automobile proizvedene prije 2003. godine postao je nezaobilazna postaja na kalendaru reli Raid natjecanja, što je kategorija legendarnog natjecanja Dakar, uz zadržani amaterski duh. Ove godine na startnoj liniji u Madridu našlo se otprilike 400 „vintage” Panda vozila. Krenuli su na putovanje dugo 3000 km, od španjolskog glavnog grada do Marrakesha, bisera pustinje.

 

Živopisna povorka prolazila je nedostupnim mjestima koja bi predstavljala izazov čak i za puno stručnija i veća „off-road” vozila. Staza nije predstavljala nikakvu prepreku za nezaustavljivi Fiat, koji je još jednom pokazao kako glatko voziti osunčanim selima i pjeskovitim stazama. „Vintage” automobilima pridružio se aktualni model Fiat Panda Cross 4×4 s 0,9-litrenim TwinAir Turbo motorom koji je glatko prošao čitavu stazu, čak je uskočio u pomoć nekim veteranima koji su zapeli na pustinjskim dinama. Simbol savršenog spoja prošlosti i sadašnjosti marke Fiat koji je od 1980. godine priznati manifest „slobode na četiri kotača” diljem Europe od tog razdoblja odabralo je više od 7,5 milijuna vozača.

 

Sa startne linije u Madridu (8. ožujka), ova živopisna povorka uputila se prema obali, točnije u luku Motril, odakle su kratkom vožnjom trajektom nastavili do mjesta Mohamed V Dam u Maroku. Tamo je utrka nastavljena po pustinjskim stazama, pijesku, pustinjskim brežuljcima i beskrajnim krajolicima koji se prostiru izvan vidnog područja, kroz gradove Bel-Frissate, Maadid, Merzouga, Tazoulait i Tansikht. Završna etapa odvila se 15. ožujka, s konačnim ciljem u legendarnom Marrakechu.

 

S radošću dočekan od strane lokalnog stanovništva i prvak pustinje bio je aktualni model Panda Cross 4×4, prirodni nasljednih legendarnog modela Panda 4×4 koji je na tržište plasiran prije 35 godina, spoj pogonskog sustava uobičajenog za pravo „off-road” vozilo te kompaktnih dimenzija i spretnosti gradskog automobila. Panda Cross uspješno savladava sve prepreke zahvaljujući visini od tla povećanoj za 2,2 centimetra u odnosu na konfiguraciju 4×2 te karakterističnim dimenzijama koje omogućuju pristupni kut od 24°, prelazni kut od 21° i polazni kut od 34°. Sve to dolazi u paketu s uzoritim ponašanjem u vožnji u „off-road” uvjetima koje jamči trajni pogon na sva četiri kotača – koji je na modelu Panda po prvi put uveden za segment – u kombinaciji s biračem načina vožnje s tri različite postavke (Auto, Off-Road i Gravity Control). Točnije, u položaju „Auto” Panda Cross 4×4 ponaša se kao automobil s pogonom na prednje kotače pri čemu stražnji kotači primaju više trakcije samo po potrebi. Dok se u položaju „Off-Road” moment se raspodjeljuje na sva četiri kotača, a pogonska snaga se prenosi na one kotači koji najbolje drže podlogu putem sustava ELD (elektronička blokada diferencijala). I na kraju, dok je birač u položaju „Gravity Control”, sustav djeluje na kočnice na strmijim padinama kako bi se zadržala optimalna kontrola nad automobilom.

 

Uspješnost natjecanja „Panda Raid 2019” dodatna je pogodnost uz brojne tehnološke i prodajne rekorde samog modela. Panda nije slučajno najprodavaniji gradski automobila u Europi proteklih 15 godina i apsolutni prvak u Italiji od 2012. godine. Osim što je bio prvi gradski automobil s pogonom 4WD (1983.), Panda je i prvi automobil u svom segmentu ovjenčan titulom automobila godine (2004.), a iste te 2004. godine bio je i prvi gradski automobil koji se popeo na nadmorsku visinu od 5.200 metara u osnovni logor na Everestu. 2013. godine bio je prvi automobil u svojoj klasi koji je uveo funkciju „autonomnog gradskog kočenja”. Prošle godine je Panda Waze, najdruštveniji model vozila Panda ikad, bio zvijezda okupljanja Pandino (CR), najvećeg okupljanja modela Panda na svijetu s 365 automobila iz svih krajeva Europe.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.