Proizveden je milijunti primjerak vozila Fiat Panda

Proizveden je milijunti primjerak vozila Fiat Panda

  • Vozilo kojim je srušen rekord je Panda City Cross 1.2 od 69 ks i prodat će se u Italiji.
  • Panda je u Italiji već pet godina za redom automobil broj jedan.
  • Također, to je najprodavaniji automobil u svom segmentu u Europi od 2016.
  • Njezina je prodaja započela 1980. i sada, u njezinoj četvrtoj generaciji, u kompaktni se Fiat dodaju najnovija postignuća koja se nadovezuju na dug popis tehnoloških i prodajnih uspjeha.
  • To je bio prvi gradski automobil s pogonom na sva četiri kotača (1983.), prvo vozilo u koje je ugrađen dizel motor, prvi automobil proglašen „Automobilom godine” (2004.) i prvi s pogonom na metan (2006.).

Milijunta Fiat Panda sišla je s proizvodne linije u tvornici G. Vico Pomigliano d’Arco u Italiji, u blizini Napulja i to je samo najnovije ostvarenje za ovaj izniman automobil koji je nedvojbeno broj jedan u Italiji od 2012. i najprodavaniji u svom segmentu u Europi od 2016.

Vozilo kojim je srušen rekord i koje će se prodati u Italiji je City Cross 1.2 od 69 ks bijele boje, off-road izgleda napravljen za bijeg od svakodnevne rutine i kretanje u nove gradske avanture. To ne iznenađuje jer se od svojih početaka Panda izdvajala po svojim trima osobnostima: funkcionalni gradski automobil, ultra kompaktno off-road vozilo s pogonom na 4 kotača i elegantni gradski crossover s izvrsnim karakteristikama u off-road vožnji.

Ukupno je od 1980. godine kada se Panda počela prodavati proizvedeno preko 7,5 milijuna vozila (novi se rekord odnosi na četvrtu generaciju čija je prodaja započela 2011.). Ti brojevi obilježavaju njezin dug život ispunjen uspješnom prodajom i tehnološkim inovacijama u tom segmentu. Primjerice, 1983. Panda 4×4 bila je prvi gradski automobil s pogonom na sva četiri kotača, a 1986. po prvi je puta dizel motor ugrađen u vozilo te veličine. Fiat Panda je 2004. postala prvi automobil u tom segmentu koji je proglašen „Automobilom godine”. Iste je godine ona bila prvi gradski automobil u povijesti koji je došao do baznog kampa na Mount Everestu na 5200 metara nadmorske visine.

Dugi niz rekorda nastavljen je 2006. kada je Fiat Panda postala prvi automobil masovne proizvodnje s pogonom na metan. Od početka prodaje, od 2007., godinu za godinom to je najprodavaniji automobil s pogonom na metan u Italiji i Europi. U veljači prošle godine ostvarena je prodaja od 300.000 primjeraka, apsolutni rekord među automobilima s pogonom na metan. Naravno, kao i svi ostali modeli marke Fiat s pogonom na metan, Panda CNG već je kompatibilna i za biometan.

Samo ti rekordi bili bi dovoljni da je učine jednim od najuspješnijih modela među automobilima. No Fiat Panda ne staje: danas je to jedini automobil u svom segmentu opremljen s četiri motora (benzinski, dizel, benzin/plin, i benzin/LPG), tri konfiguracije (Urban look, City Cross i 4×4), dva sustava pogona (na prednje kotače i i na sva četiri kotača) i dva mjenjača (ručni i robotizirani Dualogic).

Zasluge za ostvarenje najnovijeg uspjeha pripadaju i tvornici G. Vico Pomigliano d’Arco u kojoj je automobil proizveden, Ta je najmodernija tvornica dobila brojne nagrade od svoje potpune renovacije za proizvodnju vozila Fiat Panda 2011. U 2012. tvornica je osvojila srebrni certifikat u programu certifikacije World Class Manufacturing kao i nagradu Automotive Lean Production Award kao Najbolja u Europi.
Samo godinu dana kasnije, 2013., još uvijek u okviru programa WCM, tvornica je osvojila certifikat zlatne razine. Novo međunarodno priznanje dobiveno je 2014.: nagrada Lean and Green Management, potvrda napretka ostvarenog u optimizaciji „izvora” potrebnih za proizvodnju vozila.
Tvornica G. Vico i danas nastavlja svoje napore u smanjivanju utjecaja proizvodnje na okoliš primjenom neprestanih poboljšanja, uključujući odgovornu potrošnju energije i vode, upravljanje kvalitetom zraka i otpadom.

Fiat i Fiat Professional nalaze se među dobitnicima nagrade na „Bea World – Best Events Awards”

  • Najznačajniji međunarodni festival komunikacijskih događanja u živo, „Bea World – Best Events Awards”, održan je prelijepom Portu.
  • „The Fiat 500 Forever Young Experience”, posvećen ikoni marke u godini obilježavanja 60. obljetnice automobila, osvojio je dvije brončane medalje, a jednu od njih po prvi je puta osvojio proizvođač automobila.
  • Projekt „Fiat Pro ricostruzione. Insieme per ricominciare” drugi je osvajač Brončanog slona za svoju inicijativu dijeljene upotrebe kombija marke Fiat Professional u dijelovima središnje Italije pogođenima potresom prošle godine

 

Grupa FCA, svojim je komunikacijskim projektima za marke Fiat i Fiat Professional, osvojila tri nagrade na prvom izdanju festivala „Bea World – Best Events Awards” koji je sada, na temeljima prethodnih jedanaest izdanja „EuBea – European Best Event Awards”, postao globalnim događajem.  Ove će se godine vodeći stručnjaci iz svijeta događanja ponovno natjecati za prestižnu nagradu Zlatni slon koji simbolizira mudrost, snagu i dugovječnost.   Tu nagradu dodjeljuje niz predstavnika velikih tvrtki koje ulažu u komunikacijska događanja.

Dva Slona za projekt „The Fiat 500 Forever Young Experience”

Projekt „The Fiat 500 Forever Young Experience” posvećen legendarnom modelu marke koji je ove godine proslavio 60. obljetnicu osvoji je dva Slona. To je još jedan važan cilj koji je osvojio veliki mali Fiat, automobil koji uspio ostati vjeran sebi, zauvijek mlad i već preko šezdeset godina uvijek u toku s načinom života, modom i društvom.
Europska turneja „The Fiat 500 Forever Young Experience” koju je izradila agencija Ideal osvojila je dva Brončana slona: jedan u kategoriji „Pokretanje proizvoda/usluge”, a drugi u kategoriji „Turneja” i po prvi je puta ta nagrada dodijeljena proizvođaču automobila. Te dvije nagrade potvrđuju kreativnost i originalnost ovog projekta koji je atmosferu 1957. stvorio u tri grada: Cannesu, Munchenu i Madridu, a kako bi se proslavio 60. rođendan automobila Fiat 500.
Svaka postaja turneje predstavljala je lokalnu kulturu odabranih mjesta i završila je u Madridu očaravajućim događanjem koje je okupilo gotovo sto glumaca i statista u kostimima, privlačne vintage dućane s nekim od talijanskih izvrsnih proizvoda iz područja mode, dizajna i hrane te klasične automobile Fiat 500. Nenadmašna zvijezda cijele turneje „The Fiat 500 Forever Young Experience” bilo je posebno izdanje modela 500 posvećeno 60. Obljetnici vozila, na crvenom tepihu na Promenadi u Cannesu, čuvenom trgu Wiener Platz u Munchenu i u Calle Jorge Juan da Calle de Serrano, jednom od najpopularnijih mjesta za slobodno vrijeme u Madridu.

Fiat Professional uz stradalnike potresa u središnjoj Italiji

Brončanog slona u kategoriji „Održiva inovacija” dobio je projekt „Fiat Pro ricostruzione. Insieme per ricominciare” napravljen kao pomoć u izgradnji i ekonomskom oporavku područja središnje Italije pogođena potresom. Taj projekt, koji je osmislila tvrtka Cesen – Leo Burnett, predstavlja suradnju tvrtke Fiat Professional, Regione Lazio, Protezione Civile, Ufficio Speciale Ricostruzione Lazio i Morini Rent.
Deset vozila marke Fiat Professional, uključujući Ducato, Talento i Fullback , stanovnicima je predano 21. travnja u Amatriceu (Rieti), gradu koji je simbol tragedije prilikom službene ceremonije na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalnih tijela vlasti i tvrtke. Posebna flota vozila Fiat Professional besplatno je omogućena malim tvrtkama, trgovcima, školama, sportskim klubovima i svima koji sudjelovali u obnovi.
U sklopu projekta „Fiat Pro ricostruzione. Insieme per ricominciare” korisnici su mogli preuzeti vozilo iz flote koje najbolje odgovara njihovim dnevnim potrebama. Svaki je sudionik mogao tu uslugu koristiti dva puta svakih sedam dana. Otvoren je i besplatna telefonska linija za rezervacije i vozila su se preuzimala na trgu Piazza del Donatore u Amatriceu gdje se nalazio informacijski kutak i štand.
Projektom „Fiat Pro ricostruzione. Insieme per ricominciare” tvrtka Fiat Professional još jednom je pokazala da tvrtka profesionalaca na usluzi profesionalcima može dati i praktične odgovore u slučaju potrebe. Treba spomenuti da je projekt koji je osvojio nagradu „Bea World – Best Events Awards“” sastavni dio šireg plana grupe FCA da pruži trenutačnu i stvarnu humanitarnu, tehničku i ekonomsku podršku ljudima u nevolji kao što je pokazano kroz brojne humanitarne aktivnosti tijekom posljednjih mjeseci da bi se pomoglo ljudima koji žive u područjima pogođenima potresom.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.