Srebrnjak u čast vozila Fiat 500 danas je pušten u optjecaj

Srebrnjak u čast vozila Fiat 500 danas je pušten u optjecaj

  • Talijanska državna kovnica u optjecaj pušta novu kovanicu u čast čuvenog Fiata 500.
  • Nominalna vrijednost kovanice iznosi 5 eura i obilježava 60. rođendan legendarnog modela.
  • Lice i naličje jasno ocrtavaju profil Fiata 500.
  • Izradit će se samo 4000 kovanica tako da će ona biti pravi kolekcionarski predmet.

Talijanska državna kovnica (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato) pustila je u optjecaj novu ograničenu serije kovanice u čast povijesti čuvenog Fiata 500 čime se nastavlja proslava 60. rođendana modela.

Kovanicu, danas predstavljenu u talijanskom ministarstvu ekonomije i financija, nazivne vrijednosti 5 eura, izradio je majstor Clauda Mornoni. Izradi će se ukupno samo 4000 komada kovničkog sjaja, tako da je svaka kovanica istinski kolekcionarski predmet.

Na naličju je prikazan Fiat 500 iz 1957. s trenutačnim modelom u perspektivi koje okružuju riječi “Repubblica Italiana”. Na licu je prikazan nenadmašan profil klasičnog modela 500 s godinama 1957 i 2017: godine kada je proizveden prvi Fiat 500 i godine izrade kovanice te nazivna vrijednost od 5 eura.

Kovanica, istinsko minijaturno umjetničko djelo u čast ostvarenja velikog sna o mobilnosti i slobodi, ima i inicijal “R” koji obilježava da je izrađena u Rimu te ime gravera pored logotipa Fiata 500 u stilu reklamnih postera.

Izdavanje kovanice tek je najnoviji događaj u nizu proslava kojima se obilježava 60. godišnjica modela Fiat 500 i samo je nekoliko mjeseci nakon još jedne važnog javnog događaja kada su talijanske pošte izdale jubilarnu marku.

Globalna važnost i ugled modela 500 kao prave ikone dizajna prepoznata je i njegovim dodavanjem u trajni postav njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA). U međuvremenu, uzbuđenje koje model neprestano stvara snimljeno je i u prvom Fiatovom kratkom filmu, „See You in Future” u kojem glumi dobitnik Oscara Adrien Brody i originalni model 500 uz posebno izdanje modela 500 Anniversario. Videozapis je do sada pregledan 19 milijuna puta.

Zaljubljenici, kolekcionari i predstavnici javnosti također su se pridružili proslavama tijekom turneje „500, zauvijek mlad” koja je obišla najljepše trgove Europe.

Tijekom svoj šezdesetgodišnje povijesti model 500 poboljšao je svakodnevne živote milijuna ljudi. Njegova je proizvodnja bila važan dio talijanskog poslijeratnog gospodarskog oporavka i vozilo je cijelu državu stavilo na četiri kotača prije no što je ušlo u upotrebu diljem svijeta. Danas, 80 % svih vozila 500 prodaje se izvan Italije i jedno je od najprodavanijih vozila u Europi, prvo u osam država i među prva tri vozila u još šest država.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.