Skip to content Skip to navigation

MARKA

Godina 1899

Tvrtka Fabbrica Italiana Automobili Torino osnovana je u Torinu i za tu prigodu dizajniran je poseban plakat kojim su taj događaj proslavili. U gornji lijevi dio plakata autor je unio mali pergament koji je sadržavao ime tvrtke. Taj vrlo sofisticirani dizajn s vremenom je postao prvi Fiatov logotip


Godina 1901

Fiat je odlučio upotrijebiti odgovarajući logotip na svoja vozila: mala polirana brončana pločica na sredini gdje se pojavilo ime Fiat, s tipičnim slovima koja su praktički ostala nepromijenjena do današnjeg dana


Godina 1925

Logotip je postao okrugao, s imenom Fiat u crvenoj boji na bijeloj podlozi. Stilizirani lovor oko kruga bio je namijenjen obilježavanju prvog Fiatova pobjedničkog sudjelovanja na automobilskim utrkama.


Godina 1932

Pravokutni dizajn pojavio se kao štit koji se znatno češće postavljao na velike hladnjake novih vozila.
Uz male varijacije logotip se upotrebljavao na Fiatovim vozilima sve do 1968. godine.


Godina 1968

Dizajniran je logotip koji se sastojao od četiri plava romba; postao je prepoznatljiv element cjelokupne grupacije Fiat.


Godina 1999

Stota obljetnica robne marke Fiat obilježena je novim logotipom koji je prema dizajnu nadahnut logotipom iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Izabrana je verzija s plavom pozadinom, kromom i stiliziranim lovorom u krugu.


Godina 2007

Nakon osam osvojenih nagrada za automobil godine – najpoželjnija nagrada u automobilskom svijetu – Fiatov se logotip promijenio. Na jednoj strani novi je logotip sačuvao crvenu boju i oblik štita tipičan za Fiatova vozila do šezdesetih godina prošlog stoljeća, a na drugoj strani sadržava formalne, trodimenzionalne značajke s obzirom na oblike i boje koje se povezuju s modernom tehnologijom, talijanskim dizajnom, dinamikom i individualizmom.