Fiat Concept Centoventi proglašen „Najboljim konceptnim automobilom 2019. godine” prema portalu Car Design News

Fiat Concept Centoventi proglašen „Najboljim konceptnim automobilom 2019. godine” prema portalu Car Design News

  • Fiat Concept Centoventi odnio je pobjedu u kategoriji „Konceptni automobil” nagrade Car Design Award.
  • Prema riječima međunarodne komisije, ovaj se revolucionarni model „ističe svojim inovativnim, modularnim konceptom i izvrsnom upotrebom boja i materijala”.
  • Komisija portala Car Design News (CDN) sastavljena je od 18 direktora iz dizajnerskih centara svjetski poznatih proizvođača automobila.
  • Model Concept Centoventi već je u svoj ormar s trofejima pospremio nagradu „Red Dot Award 2019” i posebnu nagradu komisije „Trophées Argus 2020”.

Car Design News danas je objavio rezultate natječaja Car Design Awards 2019, poznate godišnje nagrade kojoj je organizator. Fiat Concept Centoventi osvojio je nagradu u kategoriji „Konceptni automobil”. Prema riječima međunarodne komisije, koju čini 18 direktora dizajna svjetski priznatih proizvođača automobila, ovaj se revolucionarni model „ističe svojim inovativnim, modularnim konceptom i izvrsnom upotrebom boja i materijala”.

Olivier François, predsjednik marke Fiat na globalnoj razini, kazao je sljedeće: „Iznimno sam ponosan što smo osvojili ovu nagradu i što je komisija koju čini velik broj istaknutih međunarodnih stručnjaka prepoznala važnost dizajna u projektu Centoventi. Ovo je vizija tvrtke Fiat za demokratsku električnu mobilnost u budućnosti, utemeljena na povijesti dugoj više od 120 godina. Fiat Concept Centoventi „prazno je platno” koje tek treba ispuniti sadržajem prema željama i potrebama kupaca i Centoventi je doista dizajniran za nadogradnju uz najveću slobodu i maštu po pitanju boja, konfiguracije unutrašnjosti, krova i Infotainment sustava pa čak i asortimana u ponudi što se tiče modularnih akumulatora. Time donosi radikalne promjene u automobilske paradigme. To su doista i najveći aduti koje jedan konceptni automobil može posjedovati: kupnju novog automobila više ne treba odgađati jer uvijek je pravo vrijeme za „promjenu” konfiguracije.  Centoventi tako utjelovljuje Fiatov koncept „manje je više” kojim želimo ukloniti sve što je nepotrebno ili složeno na automobilu i prepustiti kupcima da izraze svoju maštu i ispune svoje želje. Centoventi je minimalistički automobil i to je osnova njegovih ekstremnih mogućnosti korisničke prilagodbe i potpuno je „cool” automobil”.

Premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine, Fiat Concept Centoventi približio je temu električne mobilnosti inovativnom poslovnom modelu: ujedno je minimalistički i u potpunosti korisnički prilagodljiv, po pitanju svih detalja i u svakoj fazi svog životnog vijeka. Dostupan je u samo jednoj inačici koja se može korisnički prilagoditi putem programa „4U” i za koju se može birati između 4 krovna pokrova, 4 odbojnika, 4 folije za naplatke kotača i 4 folije u boji za karoseriju. Oprema u unutrašnjosti zamjenjiva je i može je instalirati u načinu rada „plug-and-play” – od ploče s instrumentima i džepova za odlaganje do sjedala i dječjih sjedala – izravno kupac. Vanjština se može omatati folijom, odbojnici su korisnički prilagodljivi, a dostupni su i razni krovni pokrovi koji se mogu promijeniti prema godišnjem dobu ili vlastitim željama. Čak je i doseg modularan: inovativna struktura akumulatora znači da se može izmijeniti prema posebnim zahtjevima kupca, od 100 do 500 km, što je savršeno za vožnju po gradu i putovanja na obalu ili u planine vikendom.

Klaus Busse, direktor Odjela dizajna grupacije FCA za regiju EMEA zaključio je sljedeće: „Uspjeh modela Centoventi rezultat je izvrsne suradnje između dizajnera iz centra Centro Stile Fiat i naših inženjera na putu ka ostvarenju vizije izvršnog direktora naše marke.  Osvajanje ove nagrade služi na čast čitavom timu, posebice ako dolazi od komisije kao što je ona portala CDN, sastavljena od međunarodnih direktora dizajna. Skupine pojedinaca koja živi u sadašnjosti, a odluke donosi očima budućnosti koju ujedno i sami pomažu stvarati.”

Od 1999. godine Car Design News (CDN) je vodeći izvor pružanja dragocjenih informacija za dizajnere automobila diljem svijeta sa svojim savjetima i uvidima koji su na raspolaganju studentima i direktorima dizajna: portal Car Design News pregledava više od 500.000 specifičnih korisnika svake godine. Uspješnost web-mjesta počiva na dobro umreženoj skupini autora i analitičara iz automobilske industrije, od kojih mnogi sudjeluju i u godišnjem izdanju revije Car Design Review, profinjenoj godišnjoj zbirci trendova iz dizajna i mobilnosti sa stručnim komentarima i budućim predviđanjima za međunarodnu zajednicu automobilskog dizajna. Među ostalim čimbenicima, objava pobjednika u dvije kategorije, „Najbolji proizvodni automobil” i „Najbolji konceptni automobil”, obilježava prve isporuke godišnjaka Car Design Review 1200 najznačajnijih osoba u području automobilskog dizajna.

 

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.