Fiat Novi 500 dobitnik je nagrade „Red Dot Award 2020“

Fiat Novi 500 dobitnik je nagrade „Red Dot Award 2020“

Fiat Novi 500, prvo potpuno električno vozilo FCA Grupe, osvojio je “Red Dot Award 2020” u kategoriji “Design Concept”, jednu od najtraženijih nagrada u svijetu industrijskog dizajna. Fiatov novi električni gradski automobil sada je spreman promijeniti mobilnost budućnosti, sa svojim nepogrešivim stilom kojeg čine talijanska kultura, duh La Dolce Vita, tehnologija i inovacije.

 

Svečana dodjela nagrada “Red Dot Award 2020” održana je putem interneta. Fiat Novi 500 dobio je nagradu u kategoriji dizajn konceptualnih automobila, jednu od tri kategorije na natječaju “Red Dot Design Award”, koju je dodijelio međunarodni žiri od 21 najpoznatijih dizajnerskih profesionalaca. Novi Fiatov gradski automobil dobio je nagradu za izvrstan, jedinstven dizajn koji ga izdvaja od konkurencije. U 2019. godini ova je nagrada pripala konceptnom vozilu Fiat Centoventi.

Olivier François, predsjednik tvrtke Fiat Brand Global, napomenuo je: „Ponosan sam što smo osvojili nagradu „Red Dot Award“, jer je 500 uvijek u toku. Mijenja se kad se promijene potrebe društva. To je također slučaj s trećom generacijom modela 500, od kojeg se očekivalo da odgovori na nove zahtjeve ljudi za mobilnošću. Fiat Novi 500 dizajniran je, projektiran i proizveden u Italiji i autentičan je proizvod pažljive domaće proizvodnje. Od samog početka, projekt Novi 500 ispunio je cijeli Fiat svojom pozitivnošću, donoseći energiju i kreativnost. Ta talijanska kreativnost i 63 godine uspješne povijesti modela 500, sada donosi potpuno novi, potpuno električni, visokotehnološki i povezan automobil, koji je još uvijek 500: šarmantan, karizmatičan, sa sposobnošću da dovede do promjena, da postane objekt želje za mobilnošću bez emisija u pravom Dolcevita stilu“.

U vrijeme kada bi mobilnost trebala biti održivija, povezana i autonomnija, sa sve strožim propisima, treća generacija Fiata 500 ponovno je u prvom planu i u pogledu dizajna i užitka u vožnji. To nije samo revolucija, već “reinkarnacija” duha, onoga koji može potaknuti obnovu. Zapravo, pravila i propisi nisu dovoljni za istinsku revoluciju, potrebno je nešto ikonično i lijepo: novi Fiat 500.

Riječima Klausa Bussea, voditelja dizajna u FCA grupi za EMEA regiju: „Cilj nam je bio stvoriti električni automobil s dušom koji će snažno izražavati talijanski stil i odražavati trendove –  sa svojim “očima” – prednjim svjetlima – i unutrašnjosti.  Željeli smo napraviti jedinstveni proizvod kao izjavu talijanskog duha, o tome kako danas mogu stvarati Talijani kao nacija i Fiat kao marka. Primanje nagrade “Red Dot Award” velika je čast za cijeli tim koji je radio na projektu Novi 500. ”

Nagrade “Red Dot Design Awards” dodjeljuju se od 1955. godine i s vremenom su postale jedne od najtraženijih nagrada u svijetu industrijskog dizajna. Organizirane u tri kategorije (Product Design, Communication Design i Concept Design),  „Red Dot Design Awards“ namijenjene su svim tvrtkama u kojima posebnu pažnju posvećuju dizajnu. Međunarodni žiri, koji se sastoji od neovisnih dizajnera, predavača i novinara, ocjenjuje projekte prema kriterijima kao što su inovativnost, kvaliteta, funkcionalnost i održivost. Ove godine zaprimljeno je više od 4.100 prijava iz 52 zemlje, a 187 od tih projekata dobilo je nagradu.

Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.